Siber Tehditlerin En Çok Rastlandığı Ülke Türkiye

Siber Tehditlerin En Çok Rastlandığı Ülke Türkiye

Siber Güvenlik Uzmanı AVG, hazırladığı son raporda ülkeleri taşıdıkları online tehditlere göre listeledi. 144 ülkeden 127 milyon bilgisayara ait verilerin derlendiği araştırmanın sonucu korku verici, çünkü listenin ilk sırasında Türkiye var.

İnternet üzerindeki zararlı yazılımlar (malware) ve virüs saldırılarının boyutları internet kullanıcı sayısı ve e-ticaretin gelişmesiyle birlikte artıyor. Günümüzde daha ziyade bilgi hırsızlığı amacıyla sistemlere zarar vermeyen siber tehditler dikkat çekiyor. AVG'nin araştırması hangi ülke kullanıcılarının daha ciddi bir risk altında olduğunu gösteriyor ama internet üzerinde viruslerin sınır tanımaksızın gezinmesi de herkesin online güvenlik kurallarına dikkat etmesi gerektiğini hatırlatıyor.

Raporda Rusya, Türkiye, Kafkasya ve Güneydoğu Asya'nin daha fazla online saldırıya uğradığı açıklanıyor. Dünya geneli ortalaması 1/73 olan saldırı oranı Rusya'da 1/15'e Türkiye'de ise 1/10'a kadar düşüyor. AVG'nin güvenli ülkeler listesinde dikkat çeken Afrika ülkelerinde online para işlemlerinin çok fazla gelişmediğini düşünerek şaşırmıyoruz. Ancak Japon kullanıcıların siber saldırılara karşı daha bilinçli olduğunun altı çiziliyor ve yüksek hızda internet bağlantısına sahip Japonya'da saldırılara 1/403 oranında rastlandığı görülüyor.

Uzmanlara göre bu saldırı kaynaklarının başında korsan yazılımların sıklıkla indirilmesi, online dosya ve link paylaşımında dikkatsiz davranılması geliyor. Diğer yandan bu ülkeler (Türkiye, Rusya vb.) ortak bilgisayar kullanımının (internet kafeler) sık olması. AVG buna rağmen ciddi saldırılara uğrayan kullanıcı hesabı sayısının bu ülkelerde de çok fazla olmadığı paylaşıyor.

Araştırmada ülkesi siber tehditler açısından güvende görülen kullanıcılara da bazı uyarılar yapılıyor. Sık yurtdışı seyahatlerine çıkan tüm internet kullanıcılarını ilgilendiren bu tavsiyeler, kullanılan farklı bilgisayarda kişisel bilgilerin herhangi bir şekilde depolanmasına izin verilmemesi ve herhangi bir serviste açılan hesabın oturum sonunda kapatılmasını içeriyor.

Yurtdışı seyahatlerinde bilgisayarını yanında taşıyacaklara ise tüm bilgilerini yedekleyerek çok özel olanları bilgisayarlarından kaldırmaları tavsiye ediliyor. Kimi ülkelerde ki hırsızlık olayları ve unutkanlıklar düşünüldüğünde bu tavsiyeyi ciddiye almanın gerekliliği ortaya çıkıyor.

Kasperksy'nin sunmuş olduğu analize göz attığımızda ise Hindistan ve Rusya'nın Çin'in ardından 2. sırada olduğunu ve Türkiye'nin bunları takip ettiğini hatırlıyoruz. İnterneti en fazla anlık mesajlaşma ve sosyal ağlarda gezinmek için kullandığını bildiğimiz genel Türk kullanıcısı içinden Webrazzi okurlarının siber tehditlerle arasının nasıl olduğunu da merak ediyoruz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.