Internet Explorer Yeniden Yükselişte

Microsoft’un web tarayıcısı Internet Explorer dünyanın en çok kullanılan tarayıcısı olmasına rağmen son yıllarda sürekli kan kaybettiği biliniyordu. Ancak, internet teknolojileri için kullanım istatistiklerini derleyen Net Applications’ın son açıklamasına göre Internet Explorer dünya çapında son iki aydır yeniden yükselişe geçmiş.

Net Applications’ın Temmuz 2010 raporuna göre Internet Explorer, Temmuz ayında %0,42 Pazar payı kazanırken Firefox %0,90 kaybetmiş ve Chrome da %0,08 düşüş yaşanmış.

Tüm sürümlere bakıldığında Internet Explorer, yeryüzündeki tüm tarayıcılar arasında %60 civarında kullanım oranına sahip. Internet Explorer’ın son sürümü olan IE8 ise tek başına pazarın %30’unu elinde bulunduruyor. Raporda dikkat çeken bir diğer nokta IE8'in Temmuz ayında %0,98 büyüyerek “ayın en hızlı büyüyen tarayıcısı” olması.

Aslına bakılırsa Internet Explorer 8, nispeten eski ve şu anda açık ara farkla piyasadaki en yavaş tarayıcı. Web standartları ve yeni nesil web teknolojileri bakımından da çok iç açıcı sayılmaz. Microsoft, tüm bunları gidermek üzere IE9 üzerinde harıl harıl çalışıyor ve IE9’un çıkışının da yakın olduğunu biliyoruz.

Altın anahtar her kapıyı açar

Peki Internet Explorer 8 biraz “geri kalmış” bir tarayıcı olmasına rağmen bu ani yükseliş neden kaynaklanıyor olabilir? Yanıtı televizyon reklamları! Microsoft, Haziran ayı başında ABD’de bir Internet Explorer reklam kampanyası başlattı.

Yayımlanan ilk reklam için sahte bir banka kurulmuş ve internetteki “phishing” dolandırıcılıkları gerçek hayata taşınmış. Reklamda, Internet Explorer 8’deki SmartScreen Filtresi’nin günde 3 milyon şüpheli sayfayı bloke ettiği öne çıkarılıyor. İkinci reklam da bizim “Benimle Dans Eder misin?” olarak bildiğimiz yarışma sırasında yayımlanıyor ve yine IE’nin güvenlik özellikleri üzerinde duruluyor. Görüntüleri www.ie8protects.com adresinden izleyebilirsiniz.

Bu arada, ABD’nin en çok televizyon seyreden ülke olduğunu hatırlatmamıza sanırız gerek yoktur. Microsoft bunu doğrudan açıklamasa da biz, son iki aydaki artışın TV reklamlarıyla doğrudan bağlantılı olduğuna inanıyoruz. Ayrıca, sırf ABD’deki değişimin tüm dünya istatistiklerini hissedilir şekilde etkileyeceğini düşünüyoruz. TV, teknoloji dünyasını takip etmeyen ve tarayıcı teknolojileriyle ilgili fazla bilgisi olmayan kitleye ulaşıp, onları fazla sıkmadan teknolojilerinizi tanıtmak için çok doğru bir mecra. Ancak, Microsoft’un bu kampanyayı bizim de merakla beklediğimiz tarayıcı dünyasına gerçek bir rekabet geçireceğine inandığımız IE9 çıktığında başlatsaydı daha iyi olabilirdi. Zira IE’nin pazar payı artmış olmasına rağmen deneyimli kullanıcılar IE8’i ve bu reklam kampanyasını eleştirmekten geri kalmıyor.

Webrazzi'ye bir bakış

Son olarak, Temmuz ayı Webrazzi istatistiklerine baktığımızda da dünya sıralamasının değişmediğini (Internet Explorer > Firefox > Chrome) görüyoruz. Ancak kullanım oranları dünya genelinden epey farklı: IE kullanımı %37 civarında ve Firefox ile IE kafa kafaya sıralanıyor. Chrome da %20’ye ulaşmak üzere.

Internet Explorer'ın yükselişini Webrazzi istatistiklerinde de görmek mümkün. Yılbaşından beri kullanım oranı düşen ve Nisan ayında birinciliği Firefox'a kaptıran IE, Temmuz ayında yeniden birinci sıraya yükseliyor. Tahmin ediyoruz ki yılın ilk yarısında diğer tarayıcılarda şansını deneyen kullanıcı, bir sebeple IE'ye geri dönmeye karar vermiş. Bunun sebebi televizyon reklamları mıdır yoksa alışkanlık mıdır bilemiyoruz ancak rakamlar ortada. Önümüzdeki aylarda IE 9 ve Firefox 4 çıktığında bu yarışın çok daha heyecanlı olacağını düşünüyoruz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.