iPhone 4, Droid Icredible ve Nexus One'ın Gerçek Bedeli

Gelişen teknoloji geçmiş yıllara göre uygun fiyatlara daha yetenekli telefonlar kullanabilmemizi sağlıyor. Ancak günümüzün popüler akıllı telefonları yine de yüksek fiyalara sahip ve cihazların satış fiyatı ile üretici maliyeti arasında oldukça önemli farklar var. iSuppli de bu farkı ortaya koyan incelemeler ile üst seviye akıllı telefonlara parça maliyetleri üzerinden fiyat biçmiş.

Donanım analizleri yapan iSuppli'in incelemesine göre iPhone 4'ün ham maliyeti 187.51 dolar, yani yaklaşık 285 TL. iPhone 4'ün en pahalı parçası ise "retina display" olarak da adlandırılan özel 3.5 inç LCD ekranı, fiyatı 28,5 dolar. Apple'ın iPad'de de kullandığı A4 işlemcisine ise inceleme de 10,75 dolar fiyat biçiliyor. Apple'ın son çeyrek gelirlerinin %40'ını oluşturan ve şirketin en iyi satan ürünü olan iPhone 4'ün incelenen 16GB'lık modeli, Apple Store'larda 2 yıl kontratlı olmak üzere 199 dolarlık fiyat etiketiyle satılıyor. Ama elbetteki servis sağlayıcılar ile yapılan anlaşmalar Apple'i kurtarıyor. Zira konu hakkında bilgi istenen Apple yetkilisi ve yine üreticilerden Broadcom, sessiz kalmayı tercih etmiş. Daha önceki bir inceleme ise şimdilerde kontratla 99 dolara satılan iPhone 3G'nin donanım bedelinin 174,33 dolar olduğunu ortaya koyuyor.

Android'li HTC Droid Incredible ise biraz daha ucuza maloluyor. Droid Incredible için biçilen parça maliyeti 163,35 dolar, yaklaşık 250 TL. Cihaza 8,90 dolar üretim maliyeti eklendiğinde ise fiyatı 172,25 dolara çıkıyor. Droid Incredible'in 2 yıl kontratlı satış fiyatı da iPhone 4 gibi 199 dolar.

Nexus One ise ocak ayında yapılan analize göre parça maliyeti üzerinden 174,15 dolar, yaklaşık 265 TL bedelinde. Nexus One'ın 3.7 inç AMOLED ekranı da 23,70 dolar değerinde. Google'ın arkasını getirmeyeceği Nexus One'ın satış fiyatı ise kontratsız olarak Belçika'da 699 Euro.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.