Risk Sermayesi İkinci Çeyrekte Uçuşa Geçti

Risk Sermayesi İkinci Çeyrekte Uçuşa Geçti

PricewaterhouseCoopers'ın risk sermayesi yatırımlarını mercek altına alan MoneyTree raporu, 2010 yılının ikinci çeyreğinde yatırımların, yılın ilk çeyreğine oranla toplam olarak %34 oranında artış gösterdiğini ve yatırımların toplam 6,5 milyar dolara ulaştığını ortaya koydu.

Thomson Reuters'ın verileri doğrultusunda National Venture Capital Association'ın da katkıda bulunduğu rapora göre ikinci çeyrekte yapılan anlaşmalar da %22 artışla 906'ya çıktı. 2010'un ilk çeyreğinde ise toplam 4,9 milyar dolar değerinde 740 anlaşma gerçekleşmişti.

Sektör bazlı olarak bakıldığında ise en fazla yatırım yazılım sektörüne yapıldı. İnternet üzerinde faaliyet gösteren şirketlere yapılan yatırımlar ise %25 oranında arttı.

2010'un ilk çeyreğinde yazılım şirketlerine 160 yatırım gelirken, ikinci çeyrekte bu rakam %43 artarak 229'a yükseldi. Yapılan yatırım miktarları da aynı şekilde %43 arttı ve 2010'un ikinci çeyreğinde yazılım firmaları toplam 1 milyar dolarlık yatırım aldılar.

İnternet üzerine faaliyet gösteren firmalara gelen 212 yatırımın toplam değeri ise 879 milyon dolar olarak ölçüldü. İlk çeyrekte bu kategorideki şirketlere 169 yatırım gelmiş, fakat toplam yatırım miktarı 891 milyon dolar olmuştu.

TechCrunch'un haberine göre 2010'un ikinci çeyreğindeki tüm yatırımların %47'sini (toplam 429 yatırım) tohum ve erken dönem yatırımları oluşturuyor ve bu aşamadaki şirketlere gelen yatırım miktarı toplam olarak 2,3 milyar dolar seviyesinde. Tohum yatırımlarının ortalaması 7,1 milyon dolar olurken, ortalama erken dönem yatırımlar ise 4,7 milyon dolar olarak hesaplandı. Büyüme dönemindeki şirketlere yapılan yatırımlar ise 2,7 milyar dolar seviyesinde. Toplam 277 büyüme dönemi yatırımının ortalaması ise 9,7 milyon dolar olarak gözlemlendi.

Her ne kadar bu rakamlar sadece ABD'li yatırımcılara ait olsa da, genel olarak eğilimleri göstermesi açısından büyük önem taşıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.