Apple'ın sihirli tableti iPad, piyasaya çıkışının ardından sadece kendine özel bir konum edinmekle kalmıyor netbookların da pazar payını eritiyor.

Küçük boyutları, uzun pil ömrü, temel yetenekleri ve uygun fiyatları ile 2007'den bu yana hayatımızda olan netbooklar, yeni nesil taşınabilir bilgisayarlar olarak önemli bir kullanıcı kitlesine erişmişti. Masaüstü bilgisayarlar ve notebookların yerini alan netbookların tahtını tablet bilgisayarlara kaptırıp kaptırmayacağını yaklaşık 1 yıl önce sormuş, CES 2010 tüketici elektroniği fuarından çıkan sonuçlarda da bu soruya yanıt almıştık. Son olarak Retrevo'nun yapmış olduğu araştırma hem netbookların geleceğini hem de iPad etkisini gözler önüne seriyor.

Retrevo'nun yapmış olduğu araştırma da en gözde tablet bilgisayar iPad'in, netbokların başına bela olduğu oldukça açık. Araştırmaya göre Ocak ayında iPad'in çıkışıyla beraber, netbook almaktan vazgeçip kendine iPad alan kişiler %30 oranında. Yeni satın almalar için yöneltilen soruya ise kullanıcıların %78'i iPad'den yana görüş bildirmiş. Yani kullanıcılar baskın bir şekilde iPad ile yapılabileceklerin daha fazla ve muhtemelen daha keyifli olduğuna inanıyor.

Notebookların da pazar payını etkilediği netbook dünyasına olan eğilim ise hala orta seviyede. Araştırmaya katılan kullanıcıların %65'i hem geçen yıl hem de bu yıl için netbook yerine yeni bir notebooku tercih ettiğini söylüyor. Araştırmanın sonunda netbookların çekici özellikleri küçük boyut ve işlevsellik, uygun fiyat ve uzun pil ömrü olarak değerlendirilmiş. Buna göre iPad %54 oranıyla önemsenen küçük boyut ve işlevsellik tarafında ipi göğüslemiş görünüyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.