Turkcell'den Lokasyon Bazlı Mobil İz Bırakma Servisi: Gezenzi

Turkcell'den Lokasyon Bazlı Mobil İz Bırakma Servisi: Gezenzi

Turkcell'in Temmuz 2009'da ilk kez ön gösterimini yaptığı lokasyon bazlı servisi bugün itibariyle Gezenzi ismiyle yayına girdi. O günlerde ismi Panomi olarak lanse edilmiş olan servis sadece küçük bir grup tarafından test edilebilmişti.

Hem web üzerinden hem de cep telefonları ile kullanıcıların servise içerik gönderebildikleri yapıda, Turkcell 6060'a ücretsiz olarak SMS ya da MMS göndererek de bulunduğunuz noktaya iz bırakmanız mümkün.

Bugün beta olarak yayına alınan ve lokasyon bazlı FriendFeed benzetmesinin yanlış olmayacağı Gezenzi ile ilgili genel fikri aşağıdaki videoyu seyrederek edinebilirsiniz. Son derece profesyonel olarak hazırlanmış video, servisin reklam filmine dönüşürse şaşırmayın. ;)

https://vimeo.com/video/12044576

Gezenzi'ye gönderilen içerikler kullanıcıların profilinde liste ya da harita olarak görüntülenebiliyor. Sonrasında ise Facebook ve FriendFeed gibi servislerden alışık olunduğu gibi "Sevdim" ya da "Sevmedim" gibi işaretlenip, yorum yapılabiliyor.

Kullanıcıların birbirini takip etmesine de olanak tanıyan servis şu anda betada ve sadece davetiye sahibi kullanıcılara kayıt hakkı veriyor. Ancak site üzerinden davetiye talebi yapmanız durumunda hızlıca davetiyeniz gönderiliyor.

Turkcell yetkililerinden aldığım bilgiye göre belirli bir kullanıcı sayısına kadar burada otomatik olarak davetiye gönderimi devam edecek, sonrasında ise davetiyelerin dağıtımı biraz daha kontrollü yapılacakmış. Sonuç olarak şu anda Gezenzi'ye gidip davetiye talebi yapan Webrazzi okuyucularının sorunsuz olarak sisteme dahil olabileceğini söyleyebilirim.

1 ay içinde Gezenzi API'yi yayına alarak geliştiriciler için de önemli bir platform sağlayacak olan Turkcell, ekosistemde oluşan içerik ve kullanıcı ile büyümeyi hedefliyor. Bu konuda henüz çok fazla bilgimiz yok ancak duyduğumuza göre açılacak API ile lokasyon bazlı ve içerik tabanlı servislerin kolaylıkla Turkcell altyapısı ile hayata geçirilmesi mümkün olacakmış.

Gezenzi özelinde şu an için çok fazla birşey söylemek mümkün değil. Elbette ücretsiz olarak sunulan SMS ve MMS entegrasyonu kullanım kolaylığını sağlarak popülarite artışını destekleyecektir. Ancak olmazsa olmaz olarak hali hazırdaki popüler uygulamalar Twitter, Facebook ve FriendFeed ile entegrasyon yapılmasını bir zorunluluk olarak görüyorum.

Eğer API vizyonundaki açıklık bu tür servislerle entegrasyonda da takip edilirse, Gezenzi'nin belirli bir seviyeye ulaşması mümkün olacaktır.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.