Google App Engine İş Dünyasına Açıldı

Google App Engine İş Dünyasına Açıldı

Açıklama: Serkan Altuntaş, Biyoinformatik alanında çalışan bir Karadeniz Teknik Üniversitesi Biyoloji Bölümü öğrencisidir. Bu yazısı konuk yazar olarak Webrazzi’de yayınlamıştır.

Google bundan iki yıl önce App Engine'i duyurduğunda, özellikle Python programcıları tarafından heyecanla karşılanmıştı. O dünemde Django fanatiklerini peşine takan App Engine, web uygulamaları geliştirmeye yeni bir soluk getirdi. Tabi çoğu kimse Python ile kısıtlanmış ve kuralların büyük kısmı yeniden belirlenmiş bu düyaya teredüt ile yaklaştı.

Google App Engine her ne kadar yüksek oranda ölçeklenebilir bir altyapı sunsa da günümüz iş dünyasının ihtiyaçlarının tümüne cevap verebilecek durumda değildi. Google bu durumu değiştirmek için App Engine For Business servisini duyurdu.

Google'ın App Engine for Business ismi altında açıkladığı yeni özelliklere bakılırsa, uygulamalar kendilerine ait alan adları ile SSL desteğine sahip olabilecekler. SSL desteği şimdiye kadar sadece uygulamalar appspot.com alan adı altında sunulduğu müddetçe kullanılabilen bir özellikti. Bu da pek çok servis açısından ciddiyet dışı kaldığından App Engine'i seçenek dışı kabul etmek tek çare oluyordu.

App Engine for Business adı altında gelen diğer bir önemli özellik ise SQL desteği. Bugüne kadar sadece BigTable kullanılarak veri saklama servisi sunan ve bunu da ilişkisel olmayan bir veritabanı şeklinde sağlayan Google, pek çok SQL bağımlı uygulamayı dışarda bırakmıştı. Hatta daha ilk günden itibaren desteklemeye başladığı Django Web Framework bile SQL desteğinden yoksun bir şekilde Model ORM olmadan bir bakıma kısmi olarak desteklenmişti.

Yeni dönemde sadece enterprise kullanılıcılara açılacak bir özellik olsa da, App Engine'in en önemli eksiğinin kapandığını görmek onu tercih etme konusunda tereddütleri süren pek çok geliştirici için yeniden değerlendirme fırsatı olacaktır.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.