Bluetooth 4.0 Yıl Sonunda Cihazlarda Olacak

Bluetooth SIG, merakla beklenen yeni Bluetooth sürümü, Bluetooth 4.0 için tarih verdi. Yeni protokol, Haziran ayı sonuna kadar üreticilere gönderilecek ve yıl sonunda veya 2011 başında cihazlarda olacak.

Kısa radyo dalgalarıyla kablosuz veri transferi sağlayan Bluetooth teknolojisi, 1994 yılında Ericsson tarafından icat edilmişti. Bluetooth v2.1 + EDR 10 metrelik bir alanda 3Mbit/s hızında veri transferi yapılabiliyor ve günümüzde yaygın olarak kullanılıyor. Bluetooth SIG'nin desteklemesiyle geliştirilen Bluetooth v3.0 + HS ise teorik olarak bu hızı 802.11(Wi-Fi) desteğiyle 24 Mbps'e kadar çıkartabiliyor.

Nokia ve Bluetooth SIG'nin birlikte yürüttüğü ve Wibree teknolojisini kullanacak Bluetooth 4.0, UWB (Ultra Wide Band) teknolojisini desteklemesi halinde 480Mbps veri aktarım hızına ulaşacak. Çok düşük güç ile çalışabilen bir altyapıya sahip olacak ve etki alanı cihaz türüne göre 60 metre ve üzerine çıkacak teknoloji, veri aktarımı sırasında yaşanacak kopmaları da en aza indirecek. Böylece çeşitli sensörlerde ve ev içi teknolojilerde kullanımı yaygınlaşabilecek.

Reklam ve pazarlama alanında olduğu kadar çevre, sağlık ve spor alanında kullanımıyla da önem taşıyacak Bluetooth 4.0, araştırma şirketi Gartner tarafından da 2010 ve 2011'in izlenmesi gereken mobil teknolojilerinden biri olarak gösterilmişti. Haziran sonunda üreticilere iletilecek protokolün kullanımına ise 2010 sonu ya da 2011 yılı başında geçilmesi bekleniyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.