Webrazzi'nin 1 Aylık Mobil Trafik Raporu

Webrazzi'nin 1 Aylık Mobil Trafik Raporu

Mobil mecrada trafik analizleri yapan PercentMobile'dan aldığımız küçük bir raporu daha önce paylaşmıştık. Webrazzi için yeni bir rapor daha edinerek yaklaşık 1 yıllık sürede nelerin değiştiğini görmek istedik.

2009 Mayıs ayında toplam trafiğimizin sadece %0.6'sı mobil kanaldan gelirken bugün bu rakam %2'ye çıkmış. 12 Şubat - 14 Mart arasında aldığımız sonuçlara göre 404 farklı ziyaretçi 48 (22*) farklı cihaz üzerinden Webrazzi'yi ziyaret etmiş.

Webrazzi'nin mobil ziyaretçileri 31 farklı ağ (7*), 17 ülke (4*) ve %24.3 WiFi (13,8*) kullanım oranıyla ortalama 1.4 sayfa görüntülemiş ki bu hatırı sayılır bir çeşitlilik. Parantez içinde yazılan rakamlar ilk raporun sonuçlarıdır. Değişimi görmeniz adına özellikle belirtmek istedik.

Türkiye özelinde baktığımızda kullanılan cihazlarda Apple için oldukça pozitif sonuçlar var. Genel trafikte payı %50'yi aşan Apple, Türkiye'de %67,7 lik bir paya sahip.

%65'lik iPhone trafiğinin yanında %2,8 lik iPod Touch ziyareti Apple ile rakipleri arasına önemli bir fark koymuş. Apple'ı takip eden Nokia ve Blackberry ise toplam %7,2'lık trafik sağlamış. İlk rapora kıyasla Apple'ın yükseldiği, Nokia'nın payında ise önemli bir kayıp yaşandığı görülüyor.

Ziyaretlerin %56,4'ü Turkcell şebekesi üzerinden gelmiş ki, Turkcell'in açıklamış olduğu mobil internet kullanım oranları ve iPhone satış rakamlarıyla paralellik gösteriyor. Diğer servis sağlayıcıların ise hatırı sayılır bir trafiği yok.

Webrazzi'nin genel trafiğinin değişimine oranla bu analizi uzun vadede takip etmek daha iyi bir sonuç alınmasını sağlar. Ancak genel anlamıyla 3G'nin mobil internet kullanımını artırdığını söylemek lazım. Belirgin bir nokta da iPhone'nun ülkemizde mobil internet için oldukça tercih ediliyor olduğu...

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.