Mobil Cihazların

Mobil iletişim teknolojilerinin (1G, 2G, 3G, LTE.. ) gelişmesine paralel olarak günümüzde mobil cihazlar da oldukça önemli yol katetti. Bu teknolojiler sınır tanımaksızın gelişmeye devam ederken gelecek için bu alanda bazı değerlendirmeleri paylaşmak yerinde olur.

Apple'ın ardından Google'ın başını çektiği gelişmiş mobil işletim sistemleri ve mobil uygulama dünyası da mobil cihazlardan alınacak verimi artırıyor. Bu alanda yaşanan gelişmeler de sürekli olarak patent davalarına sahne oluyor. Gartner'ın araştırması bu gelişmenin nasıl hızlanacağını gösteriyor.

Gartner'in verilerine göre dokunmatik mobil cihazlar 2010'da 362.7 Milyonu aşacak. Bu da 2009'a göre %96.8'lik bir artış anlamına geliyor. 2013 itibariyle de dokunmatik mobil cihazların tüm mobil cihazların %58'i olacağı dile getiriliyor.

Dünya devi mobil cihaz üreticilerine son yıllarda değer kaybettiren akıllı telefonlar (smart phone) önümüzdeki yıllarda daha da cazip hale gelecek. NYTimes'dan Nick Bilton yeni nesil telefonlarda görmek istediklerini sıraladığı bir makale paylaşmış.

Bilton'ın beklediği teknolojiler; mobil video konferans, biyometrik sensörler, cihazlar arası etkileşim, çevreci pil teknolojileri, kablosuz özgürlük ve mobil projektörler. Son dönemde daha iyi akıllı cihazlar üretmek konusunda kafa yoran Nokia da bu teknolojileri okuyucularının beklentileriyle karşılaştırmış ve aşağıdaki sonuçları elde etmiş.

Dokunmatik mobil dünyaya yönelik bir diğer rapor ise mobil servislere dair beklentileri gözler önüne seriyor. Taptu'nun araştırması, bu alanda en çok hizmet veren servisleri; alışveriş, fotoğraf-tasarım ve sosyal nitelikli servisler olarak sunuyor ve dokunmatik mobil cihazlar için yükselen yönelimi gözler önüne seriyor. (Dokunmatik mobil sitelere hatırlanacağı gibi Facebook da eklenmişti.)

Biz bu teknolojileri belirli ölçülerde kullanırken bir yandan da yapılan çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Augmented Reality (Artırılmış Gerçeklik) teknolojisi de mobil alanda en dikkat çeken gelişmelerden. Bu gelişimi göz önüne aldığınızda gelecekte nelerle karşılaşacağınızı hayal edemiyorsanız, Nokia'nın 2015 planlarına, Monty Metzger'e ve şuradaki konsept telefonlara göz atmanız herşeyi çözecektir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.