Apple'ın Mac ile PC dünyasını etkilemesinden sonra dünyanın en büyük mobil cihaz üreticilerinden Nokia da iPhone'un taarruzuna mağdur kalmıştı. Tek bir mobil cihaz ile piyasaya giren Apple, Nokia'ya bazı şeyleri itiraf ettirecek kadar ileri gitmişti. Ancak yüzlerce ülkede hala pazar lideri olan Nokia da bir şeyleri değiştirmeye başlayabilir.

Teknolojik anlamda bir eksiği olmadığına şüphe duymadığımız Finli üretici, hatırlanacağı üzere Nokia Booklet 3G adında bir de netbook çıkarmıştı.  Ancak özellikle akıllı telefon pazarının yükselişine ayak uyduramayan markanın diğer büyük üreticiler ve özellikle Apple ile arası açıldı. Google Android mobil işletim isteminin de çıkışı Nokia'yı iyiden iyiye yavaşlatmıştı. Mobile World Congress'de adını pek duyamadığımız Nokia yakın bir zaman önce navigasyon uygulamasını ücretsiz olarak sunmaya başlamış ve Symbian işletim sisteminin kaynak kodlarını açacağını paylaşmıştı.

Şirketin Güney Doğu Avrupa operasyonlarından sorumlu Greig Williams geçtiğimiz günlerde ağzından önemli bir laf kaçırdı. Williams, Ovi Maps'i Windows Phone ve Android platformlarında kullanıma sunulmasına dair bir soruya, "Önümüzdeki planlar o yönde." şeklinde cevap verdi. Fakat konuyla ilgili bir açıklama gereği duyan Nokia böyle bir beyan yapılmadığını söyledi.

Symbian 4'ün tanıtım videolarında HTC Sense arayüzüne benzer başarılı bir örnek sergileyen Nokia, yenilenmesini bir yandan da geniş ürün yelpazesini sınıflandırarak yapacağını gösterdi;

  • C: Ses iletişimine odaklı, alt seviye
  • X: Genç kuşak için eğlence ve multimedya odaklı
  • E: İş dünyası ve e-posta iletimi
  • N: Üst seviye
  • S: Çok özel modeller

C serisinin ilk modellerinin yarın başlayacak Cebit Hannover 'da duyurulması beklenen Nokia, bu bilgiyi gönderdiği bir bülten ile de çıtlattı. Bazı şeylerin pazar payıyla orantılı olacağı düşünüldüğünde Nokia'nın kendini toparlaması, bu yöne yapılacak bir hareketin kalitesine bağlı olarak başarıya ulaşacaktır. 2015 planlarını paylaştığımız Nokia bakalım Almanya'da cebinden neler çıkaracak?

Yorumlar
  1. İlk Yorumu yazmak ister misiniz?

    İlk Yorumu yazmak ister misiniz?

    Yorum Yazmak için Giriş Yap
Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.