Microsoft önceki gün Worldwide Partner Conference etkinliğinde hem yeni özellikleriyle Office 2010'un sunumunu yaptı hem de gelecekte Google ile yollarının daha çok kesişeceğinin sinyallerini verdi.

Office 2003 ve 2007'den sonra 2010 sürümü ile karşımıza çıkan Microsoft Office ekibinde en çok dikkat çeken yenilik, Google Documents ve Zoho Office servislerine karşılık gelen online web uygulamaları oldu. Bu kapsamda Word, PowerPoint, Excel ve OneNote uygulamalarının online modelleri Office 2010'da ücretsiz sunulacak ve Live ID sahibi kullanıcılar tarafından kullanılabilecek. Online Office uygulamaları şimdilik rakiplerinden daha az özellik barındıracak olsa da bu yola giren Microsoft'un zamanla rakiplerine yetişmek isteyeceği tartışma götürmez bir gerçek. Şimdi biraz Office 2010'un yeniliklerine bakalım.

Word 2010:

ms-word-web-2010Online uygulama olarak sunulacak Office elemanlarından biri onal MS Word için ön planda tutulan, masaüstü uygulaması ile paralellik taşıyan bir kullanıcı deneyimi oluşturması.

Şimdilik, MS Word online versiyonunda yapabilecekleriniz yazı tipi, boyutu ve formatı gibi basit özelliklerden ibaret. Web üzerinde oluşturulan Word belgeleri masaüstüne kaydedilebilecek ve masaüstündeki belgeler birden fazla kullanıcı tarafından aynı anda düzenlenebilecek. Masaüstünde aynı döküman üzerinde çalışan bir fazla kullanıcı tarafından yapılan değişiklikler eşzamanlı olarak diğerine yansıtılırken, kopyala/yapıştır fonksiyonu da uzun paylaşımlar için kullanım kolaylığı sağlayacak şekilde geliştirilmiş.

Excel 2010:

ms-web-excel-2010 Office 2010'da Excel sayfaları (sheet) Powerpoint misali masüstü versiyonu üzerinden web üzerinde çalışabilecek bir uygulama haline dönüştürülmüş. Bu ekip elemanı da şimdilik online rakiplerinden geri de kalsa da Sparklines adı verilen yenilik Microsoft'un Excel'i daha online alanda da ileri götüreceğini gösterir nitelikte.

Son yenilik Sparklines, Excel hücreleri üzerinde zamana bağlı olarak, değişimleri görsel boyutta sunan bir özellik olarak tanımlanabilir.

Excel de web üzerinden paylaşılabileceği gibi, dökümana erişim izinlerinin de bununla beraber ayarlanabilmesi imkanını sunuyor.

PowerPoint 2010:

ms-powerpoint-2010 PowerPoint de online uygulaması olacak Office elemanlarından biri olarak masaüstü versiyonunda çeşitli yenilikler barındırıyor. Yeni arayüzde küçük bir resim ve video düzenleme aracı sunan PowerPoint böylece daha etkili sunumlar yapmak için kabiliyetlerine bir yenisini daha eklemiş.

Diğer bir yenilik ise PowerPoint ile artık WebEx türevi online paylaşımlar yapılabilecek olması. Mail üzerinden paylaşılacak bir link ile tarayıcı üzerinde sunumlarınız karşıdaki kişi tarafından görüntülenebilecek.  Web versiyonunda video düzenleme aracı olmasa da sunumlarınızı hazırlamanıza ve tarayıcı üzerinden paylaşmanıza olanak var.

Outlook 2010:

ms-outlook-2010Word, PowerPoint ve  Excel gibi Ribbon ara yüzündeki Outlook 2010, sonunda cevaplanan maillerin bir alt kırılım şeklinde tek sektör üzerinde toplanmasına imkan vermiş.

Yeni versiyonda hem mail kutusunu daha düzenli bir hale getirmek  hem de aramalarda kullanıcıların daha az vakit ile sonuca ulaşılabilemesini sağlayacak bir arayüz düşünülmüş.

Ayrıca mail üzerinde görüntüleyebileceğiniz takvim ile istemediğiniz maillerinizi saf dışı edebileceksiniz.

Masaüstünden sonra web uygulamalarına da açılan Microsoft, işin mobil tarafınını da unutmuş değil. Gelişmiş versiyonlarıyla akıllı mobil cihazlarda da kendine yer edinecek Office 2010′u Windows XP SP3, Windows Vista ve Windows 7 işletim sistemlerinde kullanmak mümkün olacak. Yeni ürün hem 32-bit hem 64-bit bilgisayarlarda çalışabilecek.

2010'un ikinci ilk yarısında piyasaya sunulması beklenen Office 2010'un listesine aldığı tarayıcılar arasında ise Opera ve Chrome'u es geçmesi Microsoft için Google ve Apple ile yaşanacak bir çekişmenin habercisi olabilir. Buradaki adreste görsel bir tanıtım sunan Microsoft, MS Office deneyimini web uygulamalarına dönüştürerek yeni bir yola da adım atmış oldu. Google'in açık kaynaklı işletim sistemi Chrome Os'u duyurmasıyla başlayan Microsoft-Google çekişmesi şimdi de online döküman alanında yeni bir soluk kazanabilir.

MS Office 2010'un teknik analizi yapmak için buradan kayıt olabilir, ya da şuradan 1983 yılında basit bir Word versiyonuyla başlayan Microsoft Office dünyasında bir nostaljik bir gezinti yapabilirsiniz. Office 2010 için özel açılan teknik forumu ise blogs.technet.com/office2010 adresinden ziyaret edilebilirsiniz.

Yorumlar
  1. İlk Yorumu yazmak ister misiniz?

    İlk Yorumu yazmak ister misiniz?

    Yorum Yazmak için Giriş Yap
Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.