Friendfeed ve Twitter'da Dünya Daha Hızlı Dönüyor

Friendfeed ve Twitter'da Dünya Daha Hızlı Dönüyor

Bugünlerde Friendfeed ve Twitter başta olmak üzere tüm sosyal ağlarda gerçek zamanlı değişiklikler oluyor. Konu odaklı ve takibi daha verimli hale getiren yapıya doğru geçişteki istikrarlarını koruyorlar.

Twitter'ın Summize'ı satın alarak geliştirdiği arama motoru çevresindeki tüm gelişmelerin vizyoneri oldu. Twitter kullanıcılarının konu etiketleri için kullanmaya başladığı diyezli konular (hashtag= #iranelection, #mj) bir süre sonra Twitter'ın resmi fonksiyonları arasına dahil oldu. Bu kullanıcı deneyimi sayesinde arama motoru da konu odaklı daha verimli sonuçlar getirmeye başladı.

Daha sonrasında Twitter arama motorundaki sonuçları işlemeye başladı ve trendleri belirleyebildi. Trendleri de anasayfada göstererek hem sosyal medya araçlarının gerçek zamana yakın sonuçlarda daha başarılı olduğunu kanıtladı hem de kullanıcısını güncel konularda içerik üretmesi için yönlendirdi ve içeriğini kuvvetlendirmiş oldu.

twitter

Bugünlerde ise Twitter anasayfasında sağda yer alan trendlerini köprüleyerek (hyperlinked) sonuçları anasayfadaki akışın içinde gösteriyor. Arama kutusunu da aynı şekilde trendlerle birlikte gösteriyor. Arama sonuçlarını da akışın içine köprüleyerek diyaloğu bir şekilde konu odaklı ve gerçek zamanlı tutuyor; yeni şeyler keşfetme konusunda da kullanıcısına yön veren bir yapıya kavuşmuş oluyor. Tüm bu mantığa bir de takipçi sayısı fazla olan bazı ünlü kullanıcılara olan ilgi eklenince Twitter'daki diyalog sonsuz bir döngü içine giriyor.

Friendfeed de aynı şekilde gerçek zamanlı arama sonuçlarını kullanıcılarıyla paylaşmaya başladı. Bir süre önce anasayfalarındaki akışa getirdiği gerçek zaman özelliği tartışılmış fakat bir süre sonra kullanıcıların çoğunluğu tarafından kabul görmüştü. Şimdi de bu özelliği arama sonuçlarında gösteren Friendfeed, sosyal medyayı gerçek zamanlı tarayan en büyük servis haline gelmiş oldu. FriendFeed'in; YouTube, Twitter, delicious gibi 50'den fazla servisi gerçek zamanlı taraması bir çok analiz şirketinin strateji değiştirmesine neden olacak.

Aynı zamanda artık Friendfeed'de de konu etiketleri olan hashtag'ler linkleniyor. Geç kalındığını düşünsem de bu konu odaklı yapıya geçiş yapılmış oldu. Bu da arama motorunun yakın zamanda verimini arttıracak bir çözüm olmuş olacak.

Aşağıda da Friendfeed'in çoklu servis tarıyor olması nedeniyle zenginleşen gömülü gerçek zamanlı arama sonuçları var. Farklı konularda bir çok örneğini siz de oluşturabilir ve sitelerinize ekleyebilirsiniz.

Aşağıda Friendfeed'deki "awesome" araması yer alıyor:

Görsel: arinas74

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.