Windows Mobil Market Uygulama Geliştiricilere Açıldı

Windows Mobil Market Uygulama Geliştiricilere Açıldı

marketplacephoneIphone ve Android uygulama marketleri açıldıktan sonra mobil uygulama marketlerine dair yazımızda bu alandaki rekabetin giderek  büyüyüp kızıştığından bahsetmiştik. Geçen bu sürede Blackberry ve Nokia da mobil uygulama marketlerini açtı ve son olarak bir kaç gün önce Microsoft "Windows Marketplace for Mobile" adlı mobil uygulama marketini yazılım geliştiricilerin katılımına sundu.

Özellikle Iphone ile beraber vazgeçilmez birer değer olan mobil uygulamalar bu kadar öne çıkmasının sebebi, çok çeşitli uygulama geliştirici profilinden çıkan birbirinden farklı uygulamaların olması. Bu koşullarda kurulan birliktelikten doğan başarıyı görmekte geç bile kalan Microsoft,  geliştiricilere kollarını açarken yalnızca Windows Mobile 6.5 versiyonuna destek vererek aslında yine kendisinden beklenebilecek birşeyi yaptı.

Windows mobil markette,  geliştirici olabilmek yıllık $99lık üyelik ücretini ödeyerek bir Live ID almak ve banka hesap bilgileri ile diğer bazı prosedürleri sağlamak gerekiyor. Fakat eğer öğrenci ve Microsoft'un DreamSpark programına kayıtlı iseniz $99'lık üyelik ücretinden feragat ediliyor. Satılan her uygulamadan %70 gelir payı alacak olan geliştiriciler, uygulamayı fiyatlandırma konusunda da Microsoft tarafından özgür kılınmış.

Pc World'ün haberine göre Andorid için gelen yasak gibi Microsoft mobil market içinde Voice-over-IP uygulamalarına izin verilmeyecek. Voice-over-IP uygulamalarına izin verilmemesinin sebebi ise  GSM operatörleriyle şirketlerin karşı karşıya gelmemek. Sonuçta, her türlü GSM servis sağlayıcılarıyla işbirliği içinde olmak zorunda olan işletim sistemi üreticileri partnerlerini kırmak istemiyorlar.

2008 yılında, Windows Mobile yüklü 20 milyon akıllı telefon satıldığını savunan Microsoft, uygulama geliştiricilere ne kadar büyük bir potansiyele hitap edeceklerini altan alttan gösterse de yalnızca Windows Mobile 6.5 için geliştirilebilecek uygulamalar kullanıcılar tarafından ne kadar rağbet görecek ve kimleri ne kadar zengin edecek zamanla göreceğiz.

Kayıt sayfası için buraya, detaylar için buraya gözatmak gerekiyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.