Özellikle Wifi özellikli mobil cihazlar Voip(voice over ip) uygulamalarıyla cepden cebe ücretsiz haberleşme imkanı sunuyor. En yaygın Voip servisi  Skype'in Iphone uygulaması ise  duyurulmasından kısa süre sonra çok hızlı indirilme oranları yakalayarak bu trendin başını çekiyor.

Cihaz başına ortalama 27 uygulama ile 37 milyonu aşkın Iphone veya Ipod Touch kullanıcısının da Voip uygulamalarına olan ilgileri  de giderek artıyor. Wall Street Journal'a göre  bu kitlenin %10'u Skype uygulaması kullanıyor. Yani Skype uygulaması 4 milyona yakın Iphone&Ipod Touch kullanıcısına, mobil cihazları üzerinden ücretsiz konuşmanın yolunu açıyor.

Bu ücretsiz haberleşmenin çoğunluğu Wifi üzerinden yapılırken Wifi'in yerini alabilecek alternatif ise tabi ki 3G.  Ancak 3G üzerinden aynı imkana sahip olmak pek kolay gözükmüyor. Çünkü T-Mobile ve AT&T örneklerinde olduğu gibi operatörler kendi 3G şebekeleri üzerinden Sykpe uygulamasını engelleme yoluna gidebiliyorlar. Buna rağmen Skpye aynı ülkelerde en popüler ücretsiz Apple uygulaması olmayı başarıyor.

Bakalım Voip uygulamaları Wifi kullanımının henüz çok yaygın olmadığı ülkemizde, 3G'nin de gelmesiyle piyasalarda ne gibi etkiler yaratacak.

Yorumlar
  1. İlk Yorumu yazmak ister misiniz?

    İlk Yorumu yazmak ister misiniz?

    Yorum Yazmak için Giriş Yap
Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.