micro_holographicOptik disk savaşında Blue-ray tarafını tutan büyük prodüksiyon şirketlerinin cd ve dvd piyasasını hiçe sayması bir yana, General Elektrik arşiv kaynaklı kullanılmak üzere 500gb'lik bir optik disk teknolojisinin kapılarını araladı. Yaklaşık 100 dvd eşdeğerinde kapasiteye sahip bu disklerin teknolojisi "micro-holographic" olarak adlandırılıyor ve veriyi diskin yüzeyine kazımaktan ziyade, 3 boyutta depoluyor.

Bir blu-ray diskin 25-50gb arası yüksek çözünürlükte veri depoladığı düşünüldüğünde  500gb değerinde bir kapasitenin günlük yaşamda kullanılabilirliği tartışılabilir. Ancak bu teknolojinin şimdilik arşivlemeye hizmet etmek üzere geliştirildiğini belirtmekte fayda var.

GE'nin holographic depolama teknolojisinden sorumlu Brian Lawrence bu konuda, hologramlar üzerindeki ışığın yansıtılmasına dair kayda değer gelişmelere eriştiklerini açıklamış ve yüksek yansıtma gücünün depolanabilirliğii artırdığı belirmiş. Açıklamanın kalan bölümünde dikkat çeken bir diğer nokta ise mikro holografik oynatıcıların cd ve dvd tarzı optik diskleri de oynatabiliyor olması.

Giderek yükselen içerik kalitesinin bir gün bizi mikro holografik diskleri de geride bırakmaya götürüp götürmeyeceğini ise ilerleyen zaman gösterecek.

Kaynak: BBC

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.