Google olur da Microsoft olmaz mı!

Mobil Uygulama pazarının ateşi bir türlü düşmüyor. Apple'ın açtığı yolda fırsatı yakalamak isteyen üreticiler işletim sistemlerinin ve telefonlarının satışını artırmanın en önemli yollarından birinin uygulama sayısını artırmak olduğunu biraz geçte olsa anladılar ve birbiri ardına çalışmalarını hızlandırdılar.

Yarın başlayacak olan Dünya Mobil Kongresi'nde söz konusu şirketler tarafından bir çok yeni açılım ve teknoloji duyurulacağa benziyor. Google, Android Market'te şimdiye kadar sadece ücretsiz yazılımların sergilenmesine izin veriyordu. 2 gün önce  ücretli uygulamaların konulmasına izin verdi ve uygulama geliştiriciler Android Market'te uygulamalarını satılığa çıkarabildiler. Google'da Apple ile aynı yöntemi izlemiş ve satılan her uygulamadan %30 payını alıyor. Bu pay kabul edilebilir gibi gözükse de Google'un Android'i duyururken öne çıkardığı Açık Kaynak konseptiyle pek de uyuştuğu söylenemez.

Bir uygulama marketi haberi de Microsoft'tan geldi. Bir taraftan Windows 7'yi geliştirmekle meşgul olan Microsoft, mobil pazarında da geride kalmak istemiyor. Önümüzdeki hafta Windows Mobile 6.5'u çıkaracağı söylenen Microsoft, hemen arkasından uygulama marketini açarak akıllı telefonlardaki rekabete daha agresif  bir şekilde katılacak.

Google, Microsoft derken mobil  pazarın diğer hakim güçlerinden RIM'in de (Blackberry'nin yaratıcısı) kısa süre önce uygulama marketini hayata geçirdiğini ve Palm'ın da sırada olduğunu belirtelim. Türkiye'de ise bu pazarın hareketli olduğunu söyleyebiliriz çünkü konuyla ilgili önceki haberlerimizde mobil uygulamalar hazırlayan birçok Türk şirketten haberdar olmuştuk. Önümüzdeki dönemlerde bu pazarda Türk şirketlerinin konumunu ve pazarın büyük firmalarının girşimlerini takip ediyor olacağız. Bu süreçte aktif yol alan Türk şirketlerini elbette ön planda ve başarılarıyla görmeyi dileriz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.