Google'dan stratejik kapatma kararı

Google aynı gün içerisinde önce Gmail’ı renklendirdi ardından da sanal dünyalar projesi Lively'i kapattığını açıkladı.

Google bir süredir Gmail’i geliştirmek ve pazar payını artırmak için birçok yeniliği hayata geçiriyor. Son olarak da kullanıcıların 30 kadar temadan birini secerek, Gmail hesaplarını sıkıcılıktan kurtarıp, renkli bir şekilde kullanmalarının önünü açtı.

Henüz hangi temayı kullanacağımıza bile karar verememişken, Google yeni bir açıklama ile 4 ay önce hayata geçirdiği tarayıcı tabanlı 3 boyutlu sanal dünyalar projesi Lively’i Aralık ayı sonunda kapatacağını duyurdu. Google bu kapatma kararı hakkında detaylı bir açıklama yapmadı. Ama birçok blogda sebep olarak Lively’nin bir türlü istenen trafik oranlarına ulaşamaması gösteriliyor. Kapatma kararını trafik oranları yada Google’ın Lively’den para kazanma şansının olmadığına karar vermesi ile açıklamanın doğru olduğunu düşünmüyorum. Google’ın bu kararı çok daha akıllıca bir stratejinin sonucu.

Google bu ekonomik krizden ve önümüzdeki 5 ekonomik krizden de arama motoru, reklam servisleri ve Gmail tarzı uygulamalarından kazandığı gelir ile yara almadan çıkabilir. Sonuçta Google arama ve reklam teknolojileri geliştiren bir şirket. Google’ın esas iş kolu sanal dünyalar üretmek değil. Dolayısıyla arama işindeki pozisyonunu koruması ve geliştirmesi gerekli. Bunu başarabilmenin en iyi yolu da kriz dönemlerinde ana iş koluyla ilgili tasarruf önlemleri almak yerine, elindeki beyin gücünün dağılımını iyi organize etmek ve tüm gücünü ana iş koluna yönlendirmek. Bu açıdan Lively’nin kapanma kararından önce Gmail’den güzel bir yeniliğin gelmesi ve geçtiğimiz hafta da servise görüntülü konuşma özelliğinin getirilmesi, Google’ın bu dönemde stratejisini nasıl kurguladığının iyi birer göstergesi.

Google önümüzdeki dönemlerde yeni pazarlarda yatırım yapacaktır ama kriz dönemlerinde en doğru stratejinin yeni pazarlara açılmaktan çok kendi işini doğru yapmak olduğunu düşünüyorum.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.