Facebook FriendFeed'e özendi

FriendFeed'i birçok kereler Webrazzi'de konu yaptık, ayrıca benim de son zamanlarda gerçekleştirdiğim özel ve açık toplantıların hepsinde servisle ilgili dile getirdiğim "2008'in Twitter'ı" söylemimi bilenler bilecektir.

FriendFeed'in yayına girmesi ile gördüğü ilgi bu söylemimi doğrular nitelikte yoluna devam ederken, elbette birçok şirket de FriendFeed'in faydalarından kendisine fayda sağlamaya çalışarak servisin sunduğu harika API desteğini değerlendiriyor ve destek ürünler hayata geçiriyor. Bir diğer tarafta da yine birçok şirket FriendFeed'e bir şekilde bağlanabilmek için ürünlerini şekillendiriyor ve geliştiriyor.

Tüm bunların yanında tanıdıklarınızın tüm internet aktivitelerini tek bir noktadan takip edebilmeniz için bir dakika bile olsun kendi servisinden ayrılmanızı istemeyenler ve FriendFeed'in yakaladığı fırsat ışığını kendisi de değerlendirmek isteyenler söz konusu. Mesela Facebook...

Dünyanın en popüler sosyal ağı olan Facebook, bugün itibari ile profil sayfalarında yer alan Mini-Feed kapsamında kullanıcılarının farklı servislerdeki güncellemelerini sisteme aktarmalarına olanak tanıdı.

facebook mini feed

Başlangıç olarak Flickr, Picasa, Yelp ve Delicious destekleyen Facebook'un Mini-Feed import özelliği kullanıcıların farklı servislerdeki aktivitlerini tüm dostları ile paylaşmalarını sağlayacak ve FriendFeed'e olası kaçışı engelleyecek gibi gözüküyor. En azından Facebook bunu böyle düşünerek sistemine dahil ediyor.

Aktif bir Facebook kullanıcısı olmamamın yanında FriendFeed'e tapan bir insan olduğumu öncelikle belirtmek isterim. Ancak Facebook'un gerçekleştirdiği güncellemenin tam zamanında olduğunu da söylemeden edemem. FriendFeed'in büyüme sürecinde en azından bir grup kullanıcıyı Facebook içinde tutacağı kesin.

Bu arada yazının ana konusu olmasa bile eğer FriendFeed kullanıyorsanız servisin sağladığı API ile geliştirilmiş ilk Adobe AIR uygulaması olan Alert Thingy'yi kurmanızı şiddetle tavsiye ediyorum. Masaüstü uygulamaları çok sevmeyen bir kullanıcı olarak benim şu anda masaüstümde çalışan birkaç uygulamadan birisi olduğunu söyleyebilirim.

Alert Thingy

2008 yılının sosyal ağlardan ortak ilgi alanlarına yönelen trendinde artık kişilerin internet aktivitelerinin daha yoğun takip altında olacağı ortada. Farklı işlevler için tercihlere bağlı dağılan servis kullanımını tek bir noktada toplamak amacıyla FriendFeed başı çekerken, Facebook gibi bir çok servis de bu yönde çalışmalarını hızlandıracaktır. Elbette Alert Thingy gibi başarılı uygulamalar da etliye sütlüye karışmadan bu alanda kendi değerlerini yaratıp pozisyonlarını alacaklardır.

Kısacsı girişimciler açısından kimin ne yaptığı ile ilgilenmek ve fırsatları incelemek için çok önemli ve doğru bir zaman olduğunu üzerine basarak vurgulamak isterim.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.